עלמא גל עומדת עם חבריה ומציירת על קירות מיגונית בבית החולים ברזילי באשקלון. עד לפני פחות מחודשיים היא גרה במושב חרוצים שבשרון ועכשיו היא חיה באשקלון – העיר שספגה וסופגת פגיעות רבות במערכה הדרומית.
גל הגיעה לאשקלון במסגרת המכינה הקדם צבאית החדשה שהקימה עמותת "דרך ארץ" בעיר בעקבות המלחמה, בתמיכת חברת 'שברון מדיטרניאן לימיטד' - החברה המפעילה של אסדת הגז הטבעי תמר המרוחקת מחופי העיר כ- 24 ק"מ, ואסדת לוויתן הממוקמת באזור חוף הכרמל. זאת רק אחת מהפעילויות והתכניות הרבות בהן תמכה החברה כחלק מהניסיון לתמוך בקהילה באשקלון.
השנה הקשה והארוכה מאז ה- 7.10 יצרה ויוצרת אתגרים רבים וקשים לכל מי שחי בישראל, ובמיוחד לתושבים בדרום ובצפון. זמן קצר מפרוץ המלחמה הבינו גם אנשי חברת 'שברון מדיטרניאן לימיטד', חברת הבת של שברון העולמית הפועלת בישראל, כמו רבים אחרים, שהקהילות שנפגעות בעוצמה הרבה ביותר מהמתקפה שהיתה, והלוחמה המתמשכת, זקוקות לתמיכה.
המכינה הראשונה באשקלון
אשקלון היא העיר הגדולה ביותר בדרום, ולמרות שהותקפה ללא הפסק, מיקומה מחוץ לאזור המוגדר כ”עוטף” הותיר אותה לא פעם מחוץ למעגל הישובים שזוכים לתמיכה מאסיבית.
ב'שברון', שהעמידה תקציבים ייעודיים נוספים להשקעות חברתיות בעקבות המלחמה מבלי לפגוע בפרויקטים ארוכי טווח בהם היא תומכת, החליטו שהדבר הנכון לעשות בתקופה המורכבת הזאת הוא למקד את הסיוע הקהילתי בעיר אשקלון, תוך מיקוד בנושאים הקשורים לבני נוער, חינוך והתמודדות עם טראומה, זאת בנוסף להפניית משאבים לסיוע לאוכלוסייה הבדואית וחיזוק יכולות הטיפול בטראומה בחברה הישראלית בכללה.
בתאום עם עיריית אשקלון, בראשותו של תומר גלאם, ומנהלת אגף תרבות נוער וספורט בעיר, דפנה עמירה ביטון, אותרו שורה של מיזמים חברתיים קהילתיים, כמו המכינה הראשונה שנפתחה בעיר אי פעם. "בחרתי לבוא למכינה כדי להכין את עצמי טוב יותר לשירות בצבא, להתמודד עם הקושי של לצאת מהבית ולגור עם אנשים ששונים ממני", אומרת גל. "פעם ראשונה בחיי, אני מתמודדת וחיה עם אנשים שגדלו במקומות אחרים, ומאמינים בדברים שונים. ההרגשה היא מדהימה וגורמת לי לקבל את השונה ממני, להעריך דעות מגוונות ולהכיר עולמות חדשים. בנוסף לפעילות במכינה, אנחנו מתנדבים במקומות ובמעגלים שונים בקהילה - התנדבנו בבית חולים ברזילי, צבענו שם מיגוניות. ההרגשה היתה טובה. הרגשנו שהוספנו צבע במקום שיכול לשמח אנשים, ומצטרפים בימים אלה למספר מיזמי התנדבות בעיר ובאזור".
"הקבוצה מאפשרת לי לדבר על הגעגוע"
קרן אשקלון הפעילה במהלך השנה האחרונה שורה של פעילויות לקהל הרחב ולתלמידיה. אחת הפעילויות היתה קבוצת פסיכודרמה - דרמה קיד – שפעילותה הועברה לאורך השנה לקבוצות של בני נוער, כדי לאפשר להם קצת ניתוק מהמצב, לפרוק רגשות ומתחים, ולחייך.
אור מורלי, שאמה נרצחה במסיבת הנובה, אומרת ש"הסדנאות עזרו לי למצוא את האור שבי, יכולתי לכעוס על כל העולם על מה שקרה ולבעוט בהכל, בזכות הקבוצה והמדריכה שעזרה לי לבטא את הכעס והעצב שלי החלטתי שאני חייבת להיות אור חדשה שאמא שלי תתגאה בי מלמעלה שהיא תראה את האור שבי. הקבוצה תמכה בי ועזרה לי ובעיקר אפשרה ומאפשרת לי לדבר על הגעגוע, הכעס והתסכול. גם בימים שאני מתעוררת עצובה בלי שקט בנשמה אני מגיעה לקבוצה וזה עוזר לי. אני מודה לכולם".
"למדתי להיפתח לאנשים"
עמותת 'הגל שלי', שפועלת בכל רחבי הארץ עם בני נוער שנמצאים בסכנה לנשירה מלימודים, מעצימה אותם באמצעות גלישת גלים ודוחפת אותם למקסימום, החלה לפעול השנה לראשונה גם באשקלון. בשנים האחרונות הבינו ב'הגל שלי' שהתכנית שבנו יכולה לסייע גם למי שנחשפו לאירועים קשים וסובלים מהטראומה, ומאז ה- 7.10 תיעלה העמותה את יכולותיה גם לסיוע בתחום זה. כדי לסייע לתושבי אשקלון הם החלו לפעול בעיר ממשאית ניידת, ובשבועות האחרונים התקיים בעיר טקס הנחת אבן פינה למרכז קבע בנוכחות ראש העירייה.
אניטה מייזל היא אחת החניכות במרכז. "המקום הזה הוא בית, והוא עזר לי למצוא את האיזון בחיים", אמרה בטקס. "בורחים לכאן לדבר להסתכל על הים לבכות לפרוק,לשמוח ובעיקר לתפוס גלים. הגעתי לפה במקום חשוך בחיים, ובפעילות 'הגל שלי' רואים אותי - למדתי להיפתח לאנשים, להבין הרבה דברים ולפתח בטחון עצמי" .
עמיר בן-דוד מ'שברון' אומר ש”כמו כולנו, גם אנחנו ב'שברון' לא יכולנו לעמוד מנגד מול הצרכים הרבים בקהילות השונות בכל רחבי הארץ, ובמיוחד באזורים שנפגעו ישירות. החברה העמידה לצורך כך תקציבים מיוחדים, כך שיכולנו להמשיך לתמוך בתכניות בהן אנחנו תומכים בשגרה מבלי לפגוע בהן, ובנוסף לסייע לצרכי הקהילות השונות והציבור בישראל".
מוגש מטעם שברון מדיטרניאן לימיטד
פורסם לראשונה: 09:31, 14.11.24