מהו דימום השתרשות?
שלא כמו שאר הדימומים, דימום השתרשות הוא דימום, או יותר נכון, הפרשה קלה בגוון חום-אדמדם הנוצרת כאשר יש הפריה של הביצית. אז נוצר תא בשם תא זיגוטה אשר נודד אל אזור הרחם, כאשר הוא מגיע אל דפנות הרחם הוא משתרש אליהן כדי לקבל מזון, לגדול ובסופו של דבר להפוך לעובר. בעת ההשתרשות של התא עלולה להיגרם ההפרשה או הדימום השתרשות. חשוב לדעת שמדובר בתהליך טבעי של הגוף אשר מבשר על כך שההיריון השתרש ברירית הרחם.
מתי הוא מופיע?
ניתן לצפות בדימום ההשתרשות כשבוע לאחר הביוץ, מי שיש לה מחזור סדיר תראה אותו ביום ה- 22 לערך של התאריך שבו היא אמורה לקבל את המחזור החודשי שלה. במעמד זה נציין כי הדימום אינו מהווה אינדיקציה להתפתחות תקינה של ההיריון או על ההיריון עצמו ומומלץ להמתין עד התאריך של קבלת המחזור החודשי או לחילופין לבצע בדיקת דם.
מהו דימום של ווסת?
כאשר הביצית אינה מופרית ואינה משתרשת ברירית הרחם – זו נושרת ונפלטת החוצה, התוצאה – דימום של מחזור (וסת). דימום הווסת היא דימום חזק וכבד ביחס לדימום ההשתרשות הקליל אשר לעיתים עשוי כלל לא להיראות בתחתון או בפד. רק 20% מהנשים חוות את הדימום הזה, בעוד שאצל ה-80% הנותרות, דימום ההשתרשות חולף בלי מפריע וללא כל התייחסות.
כ-15% מההריונות של נשים מסתיימים בהפלה טבעית, דימום זה אינו נראה ממש כמו מחזור שכן הוא אינו כבד כמוהו אך אינו קליל כמו דימום ההשתרשות. המונח הרפואי לתופעה זו הוא "היריון כימי" – היריון שבו לא הצליח תא הזיגוטה להשתרש כראוי והוא נשטף החוצה יחד עם מעט רקמות שעטפו אותו. אין סיבה אחת ברורה לתופעה זו, אך הדבר נובע מבריאות האישה.
מהן הסיבות שבגינן יש דימום בזמן ההיריון?
כפי שציינו לעיל יש כל מיני סוגים של דימומים בזמן ההיריון, הרי הם לפניכם:
דימום השתרשות
דימום זה מופיע ממש בתחילת השליש הראשון בשבועות הראשונים (6-4). כפי שציינו זוהי הפרשה חומה־אדמדמה ולא דימום מאסיבי.
דימום מצוואר הרחם
עקב ההיריון הופכת הרקמה של צוואר הרחם לרגישה עקב השינויים ההורמונליים בגוף, מצב זה עשוי לגרום לשחיקה, דבר מאוד אופייני לאחר בדיקת גינקולוג או אם חלילה יש זיהום בצוואר הרחם. ניתן לראות זאת מיד בבדיקה של רופא נשים הנעזר בספקולום, ואף אפשר לקחת משטח מאזור צוואר הרחם.
הפלה
לצערנו, הפלה טבעית תתרחש עד השבוע ה־12 להיריון. הפלה טבעית מתאפיינת בדימום עם כאבים בבטן התחתונה אשר מזכירים מאוד כאבי מחזור, ובדימום נפלטים גושים של רקמה החוצה. כמו כן, ייתכן שבעת ההפלה האישה תחוש חולשה. הפלה טבעית נגרמת בדרך כלל מההתפתחות לא תקינה של ההיריון או עקב בעיות כרומוזומליות. ישנן סיבות נוספות אשר יכולות לגרום לכך גם כן.
הפלה מאיימת
מבחינה רפואית, כל זמן שיש דימום בטרימסטר הראשון של ההיריון יש להתייחס אליו כאל "הפלה מאיימת" – הכוונה היא שייתכן כי תתקיים הפלה טבעית ולכן יש צורך בהמשך מעקב. הפלה מאיימת היא דימום וגינלי המתרחש כאשר נצפה באולטרסאונד היריון ברחם וצוואר הרחם סגור, אך חלקי הרקמה אינם עוברים מהרחם.
הפלה בלתי־נמנעת
מצב זה מתקיים כאשר יש דימום וגינלי המלווה בכאבי בטן, פתיחה של צוואר הרחם ופליטת רקמות מהרחם למרות שעדיין קיים דופק עוברי.
מוגש מטעם: האגיס