המטופל עשוי לחוש כאילו הוא נע בסיבוב או לחילופין, שהעולם סובב סביבו - אם כי בפועל לא מתרחשת תנועה כלל. כדאי לדעת גם כי תחושה זו יכולה לפקוד אדם גם במצבים בהם הוא שוכב או יושב בצורה סטטית וללא יכולת לזוז כלל. ורטיגו מחלה זוהי תופעה שכיחה למדי - ובמאמר הבא נסביר לכם כל מה שאתם צריכים לדעת עליה.
1 צפייה בגלריה
וטריגו
וטריגו
וטריגו
(צילום: FREEPIK)
ורטיגו - ממה היא נובעת?
וטריגו מחלה נובעת בעיקר מפגיעה משמעותית במערכת שתפקידה לשמור על שיווי המשקל בגוף. אותה מערכת כוללת את איבר שיווי המשקל, אשר נמצא באוזן הפנימית. אותו איבר בנוי משלוש תעלות עגולות למחצה, בהן נמצאים נוזל ותאי שערה, לצד העצב הוסטיבולרי, גרעינים וסטיבולריים וקשרים עצביים של המערכת.
סוגי ורטיגו
ניתן לסווג את הורטיגו בהתאם למיקום הפגיעה שגורמת להפרעה
• ורטיגו פריפרי - נובע בעיקר בעקבות פגיעה בעצב הוסטיבולרי או לחילופין, באוזן הפנימית.
• דלקת העצב הוסטיבולרי - דלקת אשר נגרמת כתוצאה מזיהום נגיפי ופוגעת בלבירינט (האיבר הוסטיבולרי באוזן הפנימית) או לחילופין, ישירות בעצב הוסטיבולרי. במקרים כאלו, הורטיגו עשוי גם להיות מלווה בירידה מסוימת ביכולת השמיעה.
• ורטיגו התקפי תנוחתי שפיר - תסמונת שכיחה למדי, שבאה לידי ביטוי בהתקפי ורטיגו קצרים שחולפים וחוזרים.
תסמינים נלווים
רגע לפני שקובעים תור אל מומחה אוזניים, חשוב להבין מהם אותם תסמינים נלווים שיוכלו לעזור לכם לזהות האם אכן מדובר בורטיגו על כל סוגיו. התסמינים כמובן משתנים בהתאם לסיבה העיקרית שגורמת לורטיגו, אם כי ראוי לציין שבמקרים מסוימים אותה תחושה של סחרחורת סיבובית עשויה להופיע לצד בחילות והקאות. במקרים מסוימים תופיע גם תנועה לא רצונית מהירה של העיניים - ריצוד, ואילו תופעה זו מכונה ניסטגמוס.
האם מדובר בתופעה מסוכנת?
ובכן, ברוב המוחלט של המקרים תופעת הורטיגו היא כתוצאה מגורם פריפרי פנים-אוזני ועל כן לא מדובר בתופעה מסוכנת. אולם, חשוב להדגיש כי בכל זאת יש צורך בהפנייה אל מומחה אוזניים על מנת לקבל אבחון מדויק וכן גם לקבל טיפול יעיל שיעזור להקל על התסמינים. הטיפול בורטיגו באופן כללי מתחלק לשלוש קבוצות עיקריות - טיפול תרופתי ספציפי, טיפול תרופתי סימפטומטי וטיפול על ידי פיזיותרפיה וסטיבולרית. טיפול תרופתי סימפטומטי עשוי להקל במידה רבה על התסמינים ולעיתים אף הוא משלב גם תרופות נגד בחילות עם מנגנון אנטי-דופמינרגי כמו מודל או פרמין. לעומת זאת, טיפול תרופתי ספציפי משתנה בהתאם לגורמי הורטיגו. כך לדוגמא, במקרים מסוימים של וסטיבוליטיס יינתן גם טיפול אנטי-ביוטי במידה והורטיגו מגיע יחד עם זיהום באוזן התיכונה. עבור אנשים אשר סובלים מורטיגו התקפתי תנוחתי שפיר מומלץ טיפול פיזיותרפיה וסטיבולרית, שנועד בעיקר לשנות את מיקום הקריסטלים בתעלות האוזן הפנימית.


מוגש מטעם: פרופסור דניאל קפלן
פורסם לראשונה: 11:37, 13.01.25