לעיתים מתרחשות טעויות רפואיות שגורמות לנזקים חמורים, כאשר רשלנות רפואית הריון יכולה לבוא לידי ביטוי באבחונים שגויים, ניהול לא נכון של מעקב ההיריון או טיפול לקוי בלידה. בישראל, החוק מאפשר לנפגעים לתבוע פיצויים, אך מדובר בהליך מורכב הדורש מומחיות משפטית ורפואית. אז מה המשמעות החוקית של הרשלנות, מהם המקרים הנפוצים של רשלנות רפואית בהריון ובאילו דרכים ניתן לקבל פיצוי? על כך ועוד בהמשך.
אבחון מאוחר או שגוי של מומים בעובר
אבחון מומים בעובר הוא חלק מהותי במעקב הרפואי בהריון, שכן אבחון מוקדם מאפשר להורים לקבל החלטות מושכלות לגבי ההמשך והכנה לצרכים מיוחדים. במקרים של רשלנות, כאשר המערכת הרפואית לא מצליחה לאבחן מומים בזמן או מספקת אבחון שגוי, עלולות להיות לכך השלכות חמורות. רשלנות כזו עשויה להיגרם בשל חוסר מיומנות, פרשנות שגויה של בדיקות, או שימוש במכשור מיושן.
בישראל, תביעות רשלנות רפואית בהריון בגין אבחון מאוחר או שגוי של מומים בעובר יכולות להוביל לפיצוי על נזקים פיזיים ונפשיים שנגרמו להורים ולעובר עצמו. ההשלכות של אבחון מאוחר כוללות טיפול לקוי בעובר, ניהול לידה לא תקין ואף הפסקת הריון בעקבות מידע לא מדויק. הנפגעים בתביעות מסוג זה יכולים לדרוש פיצויים עבור הוצאות רפואיות, אובדן כושר השתכרות ונזקים נפשיים שנגרמו בשל הכשל הרפואי.
אי זיהוי בעיות בריאותיות אצל האם
מעקב הריון תקין כולל זיהוי מוקדם של בעיות בריאותיות אצל האם, כמו סוכרת הריונית, רעלת הריון, מחלות כרוניות או בעיות לחץ דם. כשל בזיהוי מחלות אלה עלול להוביל לסיבוכים חמורים הן לאם והן לעובר, לרבות לידות מוקדמות, משקל לידה נמוך או עובר במצוקה.
במקרים מסוימים, היעדר טיפול מתאים בסוכרת או ברעלת הריון עלול להוביל לנזקים בלתי הפיכים לעובר ואף לסכן את חיי האם. החוק מאפשר להורים לתבוע פיצויים במקרים שבהם הרופאים לא הצליחו לזהות בזמן את הסיכון הבריאותי, ובכך גרמו לנזק בלתי הפיך.
ניהול שגוי של בדיקות טרום לידתיות
בדיקות טרום לידתיות, כמו בדיקות גנטיות, בדיקות שקיפות עורפית או סקירת מערכות, הן כלי מרכזי לזיהוי מומים בעובר וסיכונים אפשריים במהלך ההיריון. כשל בניהול הבדיקות, בין אם מדובר בפרשנות שגויה של תוצאות הבדיקה או באי הפניה לבדיקות נוספות במקרים חשודים, עלול להוביל לאי גילוי מומים או סיבוכים. ישנה חשיבות רבה להבטחת ביצוע בדיקות אלו באופן תקין ומלא, כאשר רשלנות בהריון בתחום זה עשויה לזכות את הנפגעים בפיצוי עבור נזקים בריאותיים או נפשיים שנגרמו עקב ניהול לקוי של הבדיקות.
כשל בניהול מעקב הריון תקין
מעקב הריון תקין כולל סדרה של בדיקות והתייעצויות שוטפות עם אנשי מקצוע על מנת להבטיח את בריאות האם והעובר. רשלנות במעקב עשויה לבוא לידי ביטוי בהעדר תשומת לב מספקת למדדים חיוניים, אי הפניה לבדיקות נוספות כאשר יש צורך בכך או התעלמות מסימנים המעידים על סיכון. כשל זה עלול להוביל לסיבוכים חמורים כמו לידה מוקדמת, תת משקל עוברי או עובר במצוקה. במקרים של רשלנות במעקב, ניתן להגיש תביעות בגין נזקים בריאותיים שנגרמו לאם או לעובר, בהתאם לחוק הפיצויים.
טעויות במתן תרופות במהלך ההיריון
הריון דורש תשומת לב מיוחדת בנוגע לטיפול תרופתי, שכן לא כל התרופות בטוחות לשימוש בתקופה זו. מתן תרופות לא מתאימות או במינונים שגויים במהלך ההיריון עלול לגרום לנזקים חמורים לעובר, לרבות פגיעות התפתחותיות, מומים מולדים או סיכון ללידה מוקדמת. רשלנות רפואית בהריון בהקשר של מתן תרופות נחשבת לעבירה חמורה במערכת הבריאות וניתן לתבוע פיצויים עבור הנזקים שנגרמו בעקבות טיפול כזה.
השפעת הרשלנות על האם והעובר
רשלנות רפואית במהלך ההיריון עלולה לגרום לנזקים חמורים לאם ולעובר כאחד. טעויות באבחון, במעקב או בטיפול הרפואי עלולות להוביל לסיבוכים בריאותיים משמעותיים ולאובדן שליטה בתהליך ההיריון התקין.
אצל האם, הרשלנות הרפואית עלולה להוביל לסיבוכים חמורים, הן במהלך ההיריון והן לאחריו, לדוגמה, אי זיהוי בזמן של מצבים רפואיים כמו סוכרת הריונית, רעלת הריון או זיהומים חמורים, יכול לגרום לפגיעה ישירה בבריאות האישה. סיבוכים אלו עשויים לכלול נזקים לכליות, כשל בכבד, יתר לחץ דם כרוני ואף סכנת חיים במקרים קיצוניים. מעבר לכך, השפעות נפשיות כמו דיכאון לאחר לידה או טראומה בעקבות לידה עם סיבוכים רפואיים יכולות ללוות את האם לאורך זמן ולהשפיע על הריונות עתידיים.
בנוסף לכך, רשלנות רפואית במעקב הריון עלולה להשפיע ישירות גם על העובר – אחד הסיכונים המרכזיים הוא לידה מוקדמת, הנגרמת עקב היעדר ניהול נכון של סיבוכים רפואיים בהריון. לידה מוקדמת חושפת את התינוק לסיכונים כמו קשיי נשימה, פגיעה במערכת החיסונית, עיכוב התפתחותי ואפילו סיכון לנזק מוחי.
במקרים חמורים יותר, רשלנות רפואית יכולה להוביל למומים מולדים או לפגיעה ארוכת טווח בתפקוד הגופני והנפשי של העובר, מה שעלול להוביל לטיפול רפואי יקר ומתמשך לאורך חייו. החוק הישראלי מאפשר להורים לתבוע פיצויים גם בשם העובר שנפגע מרשלנות כזו, במיוחד במקרים בהם נגרמו נזקים בלתי הפיכים אשר ישפיעו על איכות חייו ותפקודו בעתיד.
הדרך לקבלת הפיצוי
קבלת פיצויים בגין רשלנות רפואית בהריון דורשת הוכחה כי הצוות הרפואי לא פעל בהתאם לסטנדרטים המקובלים וגרם נזק לאם או לעובר. יש להוכיח ראשית את קיום יחסי רופא מטופל, כלומר שהגורם הרפואי היה אחראי לטיפול. שנית, יש להציג שהייתה "חובת זהירות" שהצוות לא עמד בה.
כדי להוכיח את הטענות, יש לאסוף מסמכים רפואיים ודוחות בדיקות, כמו תוצאות אולטרסאונד ובדיקות גנטיות, אשר ישמשו כהוכחה לסטנדרט הטיפול ויפרטו את הפערים שהובילו לנזק.
לאחר מכן, יש לפנות לעורך דין המתמחה ברשלנות רפואית, שיבחן את המקרה, ייעזר במומחים רפואיים לכתיבת חוות דעת וינהל את התביעה. חוות הדעת הרפואית תסביר את החריגות בטיפול ותסייע בהגברת הסיכוי לקבלת פיצויים משמעותיים על הנזקים שנגרמו.
הליך הגשת תביעה לבתי המשפט
הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בהריון היא תהליך מורכב הכולל מספר שלבים – לאחר איסוף המסמכים הרפואיים, הפניה לעורך דין והשגת חוות דעת רפואיות, מתחיל שלב הגשת התביעה לבית המשפט.
התביעה נפתחת בהגשת כתב תביעה מפורט לבית המשפט, שבו מתוארים הפרטים המלאים של המקרה: מהות הרשלנות, הפעולות או המחדלים שהובילו לנזק, וההוכחות לכך שהצוות הרפואי חרג מהסטנדרטים המקובלים.
לאחר הגשת התביעה, הצד הנתבע (לרוב בית החולים או הצוות הרפואי) יגיש כתב הגנה ולאחר מכן יתחיל ההליך המשפטי, הכולל דיונים, חקירות עדים ולעיתים גם הליך של גישור בין הצדדים. במקרים שבהם יוכח כי הרשלנות גרמה לנזק, פסק הדין יכלול גם הערכת גובה הפיצויים.
הערכת גובה הפיצויים
בית המשפט מעריך את גובה הפיצויים בהתבסס על קריטריונים שונים שנוגעים לנזקי האם והעובר בעקבות רשלנות רפואית בהריון. הקריטריונים להערכת הנזקים כוללים את חומרת הנזק הבריאותי שנגרם לאם ולעובר – אובדן כושר העבודה של האם, נזקים פיזיים ונפשיים, עוגמת נפש ועלויות הטיפולים הרפואיים העתידיים. במקרה של נזקים לעובר, תישקל גם הפגיעה באיכות החיים העתידית שלו, הצורך בטיפולים רפואיים שוטפים והפגיעה בהתפתחות הגופנית והקוגניטיבית שלו.
פיצויים יכולים לכלול גם כיסוי הוצאות כלכליות שנגרמו להורים בשל טיפול מתמשך בבעיות הבריאותיות של הילד, הפסד שכר, הוצאות רפואיות נוספות, וליווי טיפולי או שיקומי לאורך זמן. כל אלו מהווים חלק מהערכת הנזק הכוללת, והם יכולים להגיע לסכומים משמעותיים בהתאם למידת הפגיעה.
מוגש מטעם: עו"ד פייל ושות'