ב-1982 עלה ישעיהו (שייקה) שקד (72) על הקרקע. יחד עם שאר בני דור המייסדים הם הקימו את מושב נתיב העשרה בעוטף עזה. 42 שנה הוא בעל משק חממות לעגבניות, שם נולדו ילדיו ונכדיו, והוא מאמין בלב שלם בחשיבות החקלאות הישראלית. "אני מקווה מאוד שהמדינה מבינה היום שכדאי לה מאוד, אם היא חפצה חיים, לשמור על מקורות התזונה של מדינת ישראל ולטפח את החקלאים בארץ. אנחנו קומץ קטן וכל אחד שנושר זה אסון גדול למדינה", הוא אומר.
עם פרוץ המלחמה פונה שקד יחד עם כל המושב, אבל לא היה מסוגל להישאר רחוק לאורך זמן. ברגע שאישרו לו הוא חזר הביתה, לחממות. "בהתחלה לביקורים של שעתיים בליווי כיתת כוננות, אחר כך לארבע שעות, ובנר שמיני של חנוכה אישרו לי לישון, ומאז אני פה. לא יצאתי מהמושב למרות המציאות ההזויה של פיצוצים ברמות מאוד אינטנסיביות", הוא אומר ומדגיש: "חזרתי כי זה החלק שלי במלחמה. לייצר ירקות למדינת ישראל. בחרתי לבוא, לעבוד ולייצר. אני באמת מאמין שהחיילים שעוברים פה בין החממות והשדות רואים הכל ירוק ומלבלב וזה נותן להם אנרגיה וכוח להאמין ולדעת שהם נלחמים, מסכנים את החיים שלהם ונהרגים לא סתם. זה עבור משהו גדול הרבה יותר מהם. זה החלק שלי ואני מאמין בזה".
עם זאת, הנזק שספג מאז פרוץ המלחמה בלתי נתפס: "נפגעו לי חממות בפגיעות ישירות של רקטות. הכל נשרף, מחשבים עלו באש, חממות וכבלי חשמל נהרסו. זה דורש שיקום עצום. יותר מזה, משק חממות עובד בצורה שיש בה הרבה מאוד הוצאות עד הקטיף. ה-7 באוקטובר תפס אותי בתפר לאחר שכבר השקעתי בהוצאות, אבל אני לא יכול להחזיר את ההשקעה כי אי אפשר לקטוף. נזק עצום של כמיליון שקלים, והמדינה לא הושיטה יד לעזרה". בשלב זה נכנסו "עוגן" לתמונה ופנו אליו.
"עוגן" הוא גוף אשראי חברתי הפועל ללא מטרות רווח, שהתגייס לסייע לאזרחי ישראל הזקוקים לסיוע כלכלי, בדגש על נפגעים ישירים מהמלחמה כבר בימים הראשונים באוקטובר 2023.
בעקבות המלחמה השיק "עוגן"עשרה מסלולי הלוואות חירום ייעודיות ועוד חמש תכניות ליווי פיננסי לעסקים קטנים ולמשפחות. מסלולים אלה נוספו על תכנית "חוף מבטחים", המסייעת לחייבים שננקטו נגדם הליכי הוצאה לפועל, ותכנית "הזדמנות שווה" המסייעת לבעלי דירוג אשראי נמוך – אוכלוסיות שגם הקושי הכלכלי שלהן גבר בעקבות המלחמה. מסלולי האשראי ותוכניות הליווי של 'עוגן' נותנים מענה ליחידים ולמשפחות, לעסקים קטנים מכל המגזרים ולעמותות (מלכ"רים) מכל רחבי המדינה וכוללים בין השאר תכניות סיוע ייעודיות לתושבי אזורי העימות, למשרתי מילואים ולבעלי משקים חקלאיים.
במה "עוגן" סייעו לך?
"לצערי הרב, המדינה לא עשתה את החלק שלה ולא נרתמה לפצות. כל המשק שלי היה בנוי על זה שבאוקטובר אני קוטף יבול ומחזיר השקעה, אבל זה לא קרה. נקלעתי למינוס גדול, ובדקה ה-90 "עוגן" נתנו לי הלוואה בריבית נמוכה הרבה יותר מזו של הבנקים. זה נתן לי אוויר עד שייכנסו הגידולים החדשים. 'עוגן' נתנו לי אפשרות לא לעצור ולהמשיך הלאה בלי לחכות לפיצוי שלא הגיע מהמדינה. כשמם כן הם, "עוגן", אנשים שנותנים מעצמם, וזה מחמם ומחזק, ונותן הרגשה מאוד טובה שאני לא לבד, שמישהו בכלל חשב לעזור לי. זה היה כמו נס שפתאום הגיעו לחיי, פנו והציעו לי עזרה. לא רק האוויר שזה נתן לי, אלא זה שפתאום אני מגלה שאני לא לבד. מישהו מודע לזה שאנחנו, החקלאים, במצוקה. זה עזר לי מאוד. נקודה".
"עוגן" – האשראי החברתי שלכם
מלחמת "חרבות ברזל" גובה מאזרחי ישראל מחירים כבדים מאוד כבר יותר משנה. מעבר למעגלי הנפגעים הישירים מהמלחמה, ובהם בני משפחות החטופים, הנרצחים והשורדים, משפחות שכולות, מפונים, תושבי אזורי העימות ומשפחות חיילים במילואים ובסדיר – כמעט כל ישראלי מרגיש את השלכות המלחמה בדרך כזו או אחרת, בין אם הפגיעה היא גופנית, נפשית, חברתית או כלכלית.
בשנה שחלפה מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" גייס "עוגן" סכום כולל של יותר מ-500 מיליון שקל לקרנות האשראי שלו, מתוכו כ-50% מהסכום באמצעות תרומות פילנתרופיות וכ-50% באמצעות פיקדונות אימפקט וקווי אשראי בנקאיים. ההון שגויס בתקופה זו שימש את עוגן עד כה למתן הלוואות חברתיות בהיקף כולל של יותר מ-200 מיליון שקל, כאשר היתרה מיועדת למתן מענה לביקוש הגובר והולך לאשראי חברתי, ככל שגוברות ומתמשכות השפעות המלחמה. ב-12 החודשים שחלפו מאז פרוץ המלחמה צמח פי שניים מספר בקשות האשראי שקיבל "עוגן", וכמו כן, צמח קרוב לפי שניים סכום האשראי הכולל שניתן על ידי עוגן, למוטבים פרטיים ועסקיים כאחד.
שגיא בלשה, מנכ"ל "עוגן": "מאז פרוץ המלחמה התרחבו מעגלי האוכלוסייה שפונים לקבלת סיוע של "עוגן", ואנו מסייעים כיום לאלפי ישראלים שיכולותיהם הכלכליות נפגעו, לבנות את חייהם מחדש בתקופה של אתגרים עצומים. אנו מבינים את ההשפעה העמוקה במיוחד של האירועים הביטחוניים על קהילות רבות באזורי העימות בצפון ובדרום, ולכן אנו עושים מאמץ אדיר לספק להם מעטפת תמיכה וסיוע משמעותית, שתוכל לייצר עבורם חוסן לטווח ארוך. זוהי זכות גדולה עבורנו לסייע לישראלים שנפגעו במלחמה ושנלחמים על ביטחון המדינה. אנו אסירי תודה לכל התורמים ומשקיעי האימפקט של "עוגן", שבזכותם הצלחנו להקים את כל תכניות החירום שהשקנו בעקבות המלחמה".
מאז היווסדו ב-1990, סייע "עוגן" במתן הלוואות חברתיות ליותר מ-80 אלף משפחות, עסקים קטנים ועמותות, בהיקף של מעל 2 מיליארד שקל, והניע יותר מ-12 אלף תהליכי ליווי פיננסי. תיק האשראי של "עוגן" מסתכם כיום בכ- 600 מיליון שקל. קרנות האשראי של עוגן מתבססות על מודל מימון ייחודי, המשלב תרומות ממקורות פילנתרופיים, גיוס הון ממכירת איגרות חוב ופיקדונות למשקיעי אימפקט, יחד עם קווי אשראי בנקאיים.
בשיתוף עוגן
פורסם לראשונה: 09:28, 21.11.24