חולצות של "זארה" בעשרה שקלים, ג'ינסים מקוריים של ליוויס ב־20 שקל, פריטי וינטג' וחפצי אומנות יקרי ערך בעשירית מהמחיר המקורי, וספרים של עמוס עוז, רם אורן ואחרים ב־25 שקל. תחום בגדי וחפצי יד השנייה פורח בבירת הנגב ובסביבה, ובימים שיוקר המחייה רק הולך ומזנק, התושבים מגלים את היתרונות הגלומים בקניית מוצרים משומשים במחירים שווים לכל כיס. "זה מצב של win win, כולם מרווחים", אומרים המוכרים והלקוחות.

אופנה לכל כיס

ב"ביגודית" של "ויצו" נמכרים בגדים, נעליים ואביזרים, בהם גם מותגים, במחיר ממוצע של 15 שקל • הכנסות החנות מוקדשות לבני נוער בסיכון ולמשפחות נזקקות.
3 צפייה בגלריה
ויצו באר שבע
ויצו באר שבע
ביגודית ויצו באר שבע
(הרצל יוסף)
ה"ביגודית" של "ויצו" נחשבת לאלטרנטיבה לרשתות ולחנויות הבגדים ומציעה מוצרי הלבשה במחירים סמליים השווים לכל כיס. לביגודית באים בעיקר לקוחות ממעמד סוציו־אקונומי נמוך: נתמכי רווחה, תושבים מהחברה הבדואית ועולים חדשים, לצידם יש גם סטודנטים ולקוחות קבועים.
כאן תוכלו למצוא חולצות של רשת זארה בעשרה שקלים, מכנסי ג'ינס של ליוויס ב־20 שקל, שמלות, נעליים ואביזרי אופנה.
מדי כמה חודשים הסניף מקיים גם יריד שבו נמכרים בגדי חורף או קיץ, כולל נעליים, והקהל בא בהמוניו. "אני קונה חמישה פריטים לילדים ב־100 שקל", מספרת אמא לארבעה ילדים שהגיעה לקנות בחנות. "אני לא יכולה להרשות לעצמי לקנות במאות שקלים ויש פה בגדים ממש חדשים. אני כל הזמן קונה כאן, זה באמת חוסך כסף".
מנהלת הביגודית, איריס וולפסון, מסבירה כיצד החנות, המבוססת על תרומות, פועלת. "הכל מגיע מתרומות ו־70 אחוז מהבגדים שאנחנו מקבלים הם במצב שקשה אפילו להסתכל עליהם ולהריח. הבגדים האלה עוברים ישר מיחזור. מה־30 אחוז שנשארים אנחנו מפעילים את הביגודית שזו חנות כמו כל רשת. אנחנו מפעילים בוטיק, ובכל פעם שהאולם שלנו פנוי, אנחנו פותחים מחלקה של שמלות ערב וחתונה ולמי שזכאי במחיר סמלי".
איזה מוצרים אתם מקבלים?
"חשוב לציין שאנחנו מקבלים תרומות שעלו לפעמים עשרות אלפי דולרים, הצריכה מטורפת, ובאנו לטפל בה. אנחנו מציעים לאוכלוסייה קודם לבדוק כל דבר שיש בו אפשרות לקנות יד שנייה. המחיר הממוצע של פריט הוא 15 שקל. גם פריטים ברמה של 'דיזל' ודברים שעלו במקור מעל 350 שקל אנחנו מוכרים בסביבות 15 שקל".
מתנדבים ב"ביגודית" מספרים שבשנים האחרונות עוד ועוד אנשים מגלים את היתרונות של הקנייה בביגודית: מצד אחד, המחירים נמוכים ונגישים גם למי שאינו יכול לקנות בגדים במאות שקלים, ומצד שני, הכנסות החנות נתרמות לבני נוער בסיכון וסיוע לנזקקים. "אנחנו ממש עכשיו בפרויקט קיימות ואמפתיה, ותוך חודש אנחנו יוצאים בפייסבוק לפיילוט. המטרה היא להשמיש את הישן וללמד אנשים את הערך של זה", אומרת איריס וולפסון.
• "ביגודית" ויצו, רחוב ויצמן 1, באר־שבע

בחזרה לעבר

בחנות "דברים של פעם" הפועלת זה ארבעה עשורים אפשר למצוא בגדים, אביזרים וחפצים בכמה עשרות שקלים לצד פרטי אספנות נדירים ויקרי ערך.

3 צפייה בגלריה
דברים של פעם
דברים של פעם
דברים של פעם
(הרצל יוסף)
מי שמעוניין להרחיב את אוסף חפצי הנוי ופרטי האומנות שלו ימצאו בחנות "דברים של פעם" את מבוקשו.
ביקור בחנות הממוקמת ברחוב הדסה בעיר העתיקה בבאר־שבע הוא כמו מסע במכונת זמן, ומגוון הפריטים המונחים על המדפים מעוררים סקרנות, ובעיקר הרבה נוסטלגיה: פטיפון של פעם עם מנואלה, טרנזיסטורים מתוצרת אנגליה, ובגדים העשויים מפרוות חורפן. לצד פריטי האספנות החנות מחזיקה גם בבגדים ואביזרים לנשים וגברים וכלים שימושיים לבית הנמכרים במחירים שווים לכל כיס: שמלות נמכרות ב־20 שקל, צעיפים ב־10 שקלים, ז'קטים ב־60 שקל ותיקים ב־20 שקל.
"אומנם זה לא כמו בתל־אביב, אבל יד שנייה הוא טרנד שתופס ואנשים מתעניינים", מספר בעל החנות, יוסי בר, שמפעיל אותה זה ארבעה עשורים.
מה מיוחד ביד שנייה?
"אני מתעסק באומנות המיחזור וזה מדבר אליי יותר, כל המוצרים מנחושת שיש בהם משהו מיוחד, עבודות של אומנים. לכל פריט יש את הסיפור שלו, יש תמונות מנחושת מבומביי ובמקום לנסוע להודו אפשר למצוא כאן".
קהל הלקוחות של "דברים של פעם" מגוון ומורכב מכל שכבות האוכלוסייה. "באים אנשים שהיו בטיול בחו"ל ולא מצאו מתנות שחיפשו, למשל יש לי נעליים הולנדיות מעץ, צלחות עם איורים מכל מיני מקומות בעולם, יש לי תמונה מארגנטינה של זוג שרוקד טנגו. יש כאלה שאוהבים פסלונים של חיות. כל אחד מחפש את הדברים שהוא רוצה". עם זאת, הוא מוסיף כי קהל לקוחותיו מורכב בעיקר מאנשים מבוגרים. "זה יותר מושך אוכלוסייה של מבוגרים. לצעירים זה לא מדבר".
רוב הפריטים בחנות נמכרים בעשרות שקלים בודדים, וגם פריטי האספנות המיוחדים נמכרים במחירים נמוכים יחסית כמו למשל גרמופון תוצרת גרמניה שנמכר ב־1,600 שקל בלבד, חליל צד מכסף גם הוא תוצרת גרמניה שנמכר ב־900 שקל, ופסל מעץ של האדם הקדמון הנמכר ב־380 שקל.
בעידן של מותגים ורשתות גדולות יש עתיד לחנויות יד שנייה?
"יש עתיד, במיוחד בגלל אספנים שמחפשים דברים מיוחדים. יש כאלה שאוספים צלחות, יש כאלה שמחפשים תמונות עבודות יד, דברי כסף, ואנשים שמחפשים מוצרים זולים בהתאם ליכולתם הכלכלית".
• דברים של פעם, רחוב הדסה 51, העיר העתיקה, באר־שבע

זה כל הסיפור

רשת חנויות הספרים החברתית "סיפור חוזר" לא רק מוכרת רבי־מכר במחיר שהוא כמעט רבע ממחירם בחנויות אלא מספקת גם תעסוקה למתמודדי נפש ומקדמת אג'נדה ירוקה.

3 צפייה בגלריה
סיפור חוזר
סיפור חוזר
סיפור חוזר
(הרצל יוסף)
מחירים נמוכים, תעסוקה למתמודדי נפש ומיחזור - אלה העקרונות שעליהם מבוססת רשת החנויות "סיפור חוזר" שהסניף הבאר־שבעי שלה ממוקם ברחוב רמב"ם בעיר העתיקה. המדפים עמוסים לעייפה והמגוון ענקי וכולל רבי־מכר של עמוס עוז, רם אורן, ג'ון גרישם, דן בראון ואחרים הנמכרים ב־25 שקל בלבד.
רשת "סיפור חוזר" היא רשת ספרים חברתית שהיא גם מרכז שיקום והכשרה לאנשים המתמודדים עם חסמים תעסוקתיים. ההכשרה התעסוקתית־שיקומית בחנויות הרשת מאפשרת לעובדים להתנסות וללמוד מיומנויות וכלים מקצועיים, ומעניקה להם הזדמנות להסתגל ולהשתלב בעבודה.
את הספרים הנמכרים בחנויות תורמים הלקוחות וכל מי שמביא ספר מקבל תמורתו שובר הנחה של חמישה שקלים. כשביקרנו בשעות הצהריים בחנות ופגשנו לקוחה שמחפשת ספרי ריגול, ובעיקר רומן של סופר המתח הבריטי ג'ון לה קארה. ביקשנו לשמוע ממנה למה היא מעדיפה לקנות ספרים יד שנייה, והתשובה שקיבלנו הייתה פשוטה, "למה שאשלם על ספר 80 שקל כשאני יכולה לרכוש אותו ב־25 שקל? ומעבר לרכישה אני מסייעת לאנשים עם מוגבלויות ותורמת לשמירה על הסביבה, בעיניי זה מאוד חשוב".
הרשת פועלת זה 14 שנה, הסניף בבאר־שבע נפתח לפני כעשור. "מגיעים אלינו המון ספרים שהם מאוד מיוחדים, מהדורות מיוחדות עם חתימות של סופרים ומשוררים", מספרת מנהלת אזור דרום ב"סיפור חוזר", שלומית כהן גאלם. "בכל רבעון יש לנו מבצעים מיוחדים, למשל בחודש נובמבר יש לנו מבצעים של כל ספר בחנות במחיר של עשרה שקלים, ויש מדי פעם מבצע שלוש פלוס אחד. זו לא סתם חנות שנקראת חברתית כי אנחנו בתוך הקהילה ומעורבים בה".
עוד מוסיפה כהן גאלם, "בחנות יש בין 20 ל־30 אלף ספרים שמקיפים את כל התחומים והנושאים: יהדות, נוער, פוליטיקה, כלכלה, חברה ומדינה, פסיכולוגיה, היסטוריה, ספרי מתח, ספרי ילדים, והרשימה ארוכה".
מה את חושבת על תחום יד השנייה?
"אני חובבת יד שנייה. הבגדים שלי ושל הילדים שלי הם יד שנייה, כך גם התכשיטים, אבל לא נעליים. אני חושבת שתרבות השפע מציפה אותנו ואין סיבה לייצר עוד ועוד דברים ועוד בגדים כי הכל כבר קיים".
• "סיפור חוזר", רחוב רמב"ם 1, באר־שבע

פותחים את הלב

כל ההכנסות של בוטיק "מעצבים מהלב", שבו נמכרים בין השאר בגדי מעצבים, נתרמות למרכז הסיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית ואלימות בנגב. שמלת כלה מעוצבת ומהודרת שמחירה 50 שקל בלבד מוצבת בכניסה לבוטיק "מעצבים מהלב". לולא המחיר, היה קשה להבחין שמדובר בשמלת יד שנייה שמחירה בחנויות נע בין 700 ל־1,200 שקל.
שמלת כלה היא רק דוגמה אחת לבגדי המעצבים האיכותיים שנתרמים לחנות "מעצבים מהלב" שכל הכנסותיה נרתמים למסל"ן - מרכז הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית ואלימות בנגב. החנות הוקמה לפני תשע שנים, ושמה ניתן לה בזכות התרומה הגדולה של המעצבים במשך כל השנה. ההיצע בחנות גדול ומגוון וכולל לצד בגדי מעצבים גם בגדי גברים, נשים וילדים שמחיריהם 10–20 שקל, תכשיטים לנשים במחירים דומים, וגם מוצרי קרמיקה וזכוכית ודברי אמנות.
"אוכלוסיית הלקוחות היא מהשכונות ומהקריה החרדית, וגם אנשים מהיישוב עומר ומיישובים אחרים שיודעים מה זה וינטג'", מספרת שוש לאוה, שמנהלת בהתנדבות את הבוטיק שבו עובדות כ־20 מתנדבות מסורות. "יש כאן בגדי מעצבים של המעצב אסף פלג שמוכרים ב־600 שקל ואנחנו מוכרים ב־50 שקל. אנחנו מוכרים בגדי ילדים בחמישה שקלים וגם כל התכשיטים נמכרים במחיר סמלי. אנשים קונים סטים לחג פסח, כוסות להבדלה ומוצרי זכוכית חדשים מרוסיה".
מי שעומדת מאחורי המפעל החשוב הזה היא מנכ"לית מסל"ן, ליזה ניקולאצ'וק, שמשקיעה זמן רב כדי לגייס תרומות למען נפגעות ונפגעי תקיפה מינית ואלימות.

קראו גם:

מה דעתך על הטרנד יד השנייה?
ליזה ניקולאצ'וק: "חינכתי את הילדים שלי ואת הנכדים שהפרזיטיות בצרכנות הלא מבוקרת שלנו היא יותר מדי. כמה בגדים אדם אחד צריך? לפעמים המתנדבות שלנו שולחות לתורמות קריאה ואומרות להן 'ברגע שאת רוצה להחליף ולקנות משהו חדש, תביאי את הבגדים שאת כבר לא לובשת', זה גם חסכוני וגם מאוד אקולוגי. אנחנו היום בעולם שהכל מלא בזבל. יש לנו לא מעט נשים שיצאו מהמקלטים עם ילדים ואנחנו מלוות אותן, מגייסות להן אוכל, מלוות אותן נפשית בקבוצות תמיכה. אם יש בר מצווה או בת מצווה, הן מגיעות לכאן כדי לבחור שמלה מתנה ממסל"ן, ואנחנו מאוד גאות ביכולת שלנו לעשות את הדבר הזה".