על פי נתונים שפורסמו, בשנת 2021 הוגשו למעלה מ 17,000 בקשות להליך חדלות פירעון, זאת לאחר ששנה קודם המספר עמד על כ- 22,246 בקשות דומות.
בהתחשב ביוקר המחייה שלא מפסיק לעלות וכאשר ענפים רבים במשק עדיין מתמודדים עם הגבלות כתוצאה מהקורונה, סביר להניח כי גם בשנה הזו מאות אלפי בתי אב ועסקים ברחבי ישראל יתקשו לעמוד בהתחייבותיהם וייאלצו לפנות אל הליך חדלות הפירעון.
עו"ד יוליה שצ'ור מפרטת על הליך חדלות הפירעון, למי הוא נועד, מה היתרונות שלו לצד החובות ועוד.
"מדובר בהליך שלמעשה החליף את פקודת פשיטת הרגל, החוק החדש נכנס לתוקף ב- 15 לספטמבר 2019 ועיקר מטרתו לשקם כלכלית את מי שנקלע למצב כלכלי קשה ואין באפשרותו להחזיר את החובות לנושיו, בין אם מדובר באדם פרטי או חברה.
אציין שכל מי שנכנס לשערי הליך פשיטת הרגל עד לחודש 09/2019 ממשיך לנהל את ההליכים לפי פקודת פשיטת הרגל עד לתום ההליך בעניינו.
אחד היתרונות הגדולים בחוק חדלות הפירעון הוא שאין הכרח להגיע למצב של חדלות פירעון או להמתין עד שינקטו כנגדך הליכי גבייה בהוצאה לפועל אלא ההפך, החוק מאפשר מניעת מצב של חדלות פירעון.
כך למשל אדם שחושש כי לא יוכל לעמוד יותר בהחזר החוב, יכול לפנות להליך ואפילו להגיע להסדר מול אותו הגוף לו הוא חייב כספים, וזאת במטרה שלא להיקלע למצב של חדלות פירעון מלכתחילה".
עו"ד יוליה שצור: כדאי להכיר
את לימודי המשפטים שלה עשתה עו"ד יוליה שצ'ור בקריה האקדמית אונו, עובר ובמהלך לימודיה עבדה כ-7 שנים כאחראית על תחום חדלות פירעון במשרד מוביל בבאר שבע.
כיום היא מנהלת משרד פרטי משל עצמה, כאשר לצד המומחיות שלה בהליכי חדלות פירעון היא מטפלת גם בתביעות של נזקי גוף, מגשרת ואף מוסמכת לערוך ייפוי כוח מתמשך.
"המשרד בו עשיתי את צעדיי הראשונים עסק בין היתר בתחום חדלות פירעון, במשך שנים שימשתי כאחראית על התחום הנ"ל במשרדי הנאמן על הליכי חדלות הפירעון, אשר עיקר תפקידו של הנאמן היה ליישם את ההליך.
כיום הנאמן מתמנה על ידי גוף מטעם המדינה, הנקרא הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי לשעבר הכונס הרשמי.
למעשה הנאמן מתמנה מיום מתן צו לפתיחת ההליך ועד לתום ההליך של היחיד(החייב) או תאגיד.
ממועד מתן צו פתיחת ההליכים ליחיד ועד למתן צו לשיקום כלכלי בעניינו, חלה תקופת ביניים אשר ארכה כשנה. בתקופה הזו היחיד נדרש לעמוד במספר תנאים ובין היתר לשלם התשלומים העיתיים לקופה המנוהלת על שמו אצל הממונה על הליכי חדלות הפירעון, להגיש דוחות כלכליים מדי חודשיים, אלו משקפים את התנהלותו הכלכלית, למצות את פוטנציאל השתכרותו, לא לצבור חובות חדשים ולפעול בתום לב ובשקיפות מלאה.
בחלוף תקופת הביניים וככל והיחיד מתנהל באופן תקין בתקופה זו, מתקיים דיון בעניינו לשם קביעת תכנית פירעון ושיקום כלכלי עבורו.
חשוב לציין כי כל מקרה נבחן לגופו, תכנית אשר מתאימה לאחד לא תתאים לאחר, שכן נבחנים מספר קריטריונים לשם קביעתה כדי שתהא ראויה והוגנת הן כלפי היחיד והן כלפי הנושים.
המטרה של ההליך בסופו של דבר היא להביא את היחיד למצב שבו ישתקם כלכלית ויפתח דף חדש בחייו נטול מחובות, וכן לאפשר לנושיו להיפרע מהחובות ולו באופן חלקי.
למדתי מקרוב מה הן דרישות ההליך וכיצד פועל הצד שכנגד. הידע, הכישורים והמקצועיות אותם רכשתי לאורך השנים משמשים אותי כיום, כאשר אני מייצגת לקוחות אשר נקלעו למשבר כלכלי ומבקשים למצוא להם פתרון אופטימאלי לסילוק החובות, בין אם על ידי כניסה לשערי ההליך ובין אם הגעה להסדר מול נושיהם אל מחוצה לו.
ללא ספק העובדה שצברתי ניסיון ארוך שנים בתחום, מקנה לי יתרון לנהל ההליך מתחילתו ועד סופו ולהיות שם עבור הלקוח", עו"ד שצ'ור הסבירה.
הליך חדלות פירעון: יתרונות וחסרונות
"אין ספק כי לעומת הליך פשיטת הרגל הישן, להליך חדלות פירעון החדש יש יתרונות רבים.
אחד היתרונות הבולטים הוא שמי שנכנס להליך לא מוכרז יותר כפושט רגל אלא בונים לו תוכנית שיקום כלכלית.
זאת ועוד, עסקינן בהליך קצר יחסית שכל ארכו כ- 4 שנים בסה"כ למעט מקרים חריגים.
כמו כן, החוק מעמיד אפשרות נוספת לצאת ממעגל החובות ע"י ניהול הליך "הסדר חוב" אשר מתנהל מחוץ להליך חדלות פירעון.
ניהול ההליך במסלול של "הסדר חוב", לא מותיר "כתם" על שמו של היחיד בגופים כמו בנקים למשל, לא פוגע בדירוג האשראי שלו וכיוצא בזה.
היתרון של מסלול הסדר חוב שהוא מסתיים תוך מספר חודשים בודדים בלבד.
לצד היתרונות ישנם גם הגבלות אשר מוטלות על היחיד, כגון עיכוב יציאה מן הארץ, שקיפות מלאה על אודות פעילותו הפיננסית, ניהול חשבון בנק ביתרת זכות בלבד, איסור על קבלת כרטיס אשראי למעט דיירקט ועוד.
חשוב לציין, כי לאורך כל ההליך, ככל ובית המשפט, הנאמן או הממונה יזהו כי יש ניצול לרעה של ההליך והפרתו, הדרך לביטול ההליך תהיה קצרה.
לרוב אני ממליצה ללקוחותיי לנסות ולהגיע להסדר מול נושיהם טרם כניסתם להליך חדלות הפירעון הלא הוא המוצא האחרון בעיניי.
כמובן שעבור כל לקוח מותאמת תכנית אישית אשר מתאימה לו, תוך בחינת גובה חובותיו, זהות נושיו, גילו, מצבו הרפואי, כושר השתכרותו, הימצאותם של נכסים פיננסים ו/או נדל"ן ו/או ירושה ו/או אחרים".
"יש לזכור שאם כבר נכנסתם להליך חדלות פירעון. אתם חייבים לעמוד בתנאים וההוראות אותם הציב המחוקק, שאם לא כן הדבר יוביל לביטולו.
כעורכת דין אני רואה בזה חלק נכבד מהתפקיד שלי, להיות שם עם האצבע על הדופק ולשמש גם כ"שעון מעורר" עבור הלקוחות שלי, על מנת שיקפידו להתנהל באופן תקין בהליך.
האמור נכון גם בכל הנוגע לפעילות שלי מול לקוחות שנפגעו במקום העבודה או נפצעו בתאונת דרכים, להיות שם עבורם לאורך כל התהליך, מול בתי המשפט במקרה הצורך, חברות הביטוח וכמובן ביטוח לאומי", עו"ד יוליה שצ'ור סיכמה את הדברים.
*האמור דלעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי וכל העושה שימוש בתוכן זה, עושה זאת על דעת עצמו ואחריותו בלבד*
ליצירת קשר עם עו"ד יוליה שצ'ור, חייגו: 052-440-2095