הסכסוך בין ועד ההורים בבית הספר הרב־תחומי עמל רמות (מקיף ז') בבאר־שבע מסרב לגווע. לפני שנה בדיוק נחשפה ב"ידיעות הנגב" פרשת פיזורו של ועד ההורים של בית הספר בגלל טענותיו של הוועד כי בבדיקות שעשו אנשי הוועד נמצאו אי סדרים ושימוש בכספי הורים שלא למטרות ייעודם. זמן קצר לאחר מכן הודיע מנהל מחוז הדרום במשרד החינוך, רם זהבי, כי ועד ההורים יפוזר.
במכתב התראה ששיגר ועד ההורים באמצעות עו"ד עינב חכמון להנהלת בית הספר, נכתב אז, "בעקבות חשיפת אי הסדרים על ידי ועד ההורים בהתנהלות בית הספר בכספי הורים הוחלט על ידי הנהלת המחוז לפזר את ועד ההורים ולמנוע בחירות לוועד הורים אשר שקד על מלאכתו בהתנדבות וללא לאות, דבר אשר נוגד את חוזר מנכ"ל משרד החינוך באשר לפיזור ועד הורים מוסדי".
כמו כן פנתה יו"ר ועד ההורים של בית הספר, כרמית זיני, אל שרת החינוך דאז, ד"ר יפעת שאשא־ביטון, וביקשה ממנה להתערב מיד בהחלטתו של זהבי לפזר את ועד ההורים של בית הספר ולא לקיים בחירות לוועד הורים חדש. "ההחלטה לפזר את הוועד נעשתה בסמיכות לכך שוועד ההורים חשף לתדהמתו שימוש של הנהלת בית הספר בכספי הורים בסכומים לא מבוטלים בניגוד לחוזר מנכ"ל, כמו רכישות של ציוד משרדי והצטיידות של בית הספר, כמובן ללא ידיעת ועד ההורים וללא חתימת נציג ההורים", נטען במכתבה של זיני.
"אנו דורשים שהתנהלות בית הספר תיעשה כחוק ובהתאם לחוזרי מנכ"ל משרד החינוך".
כיוון שוועד ההורים בבית הספר פוזר, וכדי לתת מענה להורי התלמידים, מונתה הנהגת ההורים העירונית לחלופה לוועד ההורים שפוזר. הנהגת ההורים העירונית מינתה את אבנר ביטון, לשעבר יו"ר הנהגת ההורים העירונית, לנציג מלווה מטעמה בבית הספר מקיף ז'. עם מינויו לנציג מלווה, אמר ביטון ל"מיינט באר שבע", "הוועד לא פוזר בגלל עניינים כספיים אלא בגלל התנהלות יושבת ראש ועד ההורים שרצתה לנהל את מנהלת בית הספר ולהתערב בניהול בית הספר. מי שמנהל את בית הספר זו הנהלת בית הספר ולא ועד ההורים".
יו"ר ועד ההורים, זיני: "יש גורמים בבית הספר שמשמיצים את ועד ההורים ומנסים בדרכים לא תקינות ומבישות להפיל את האחריות וההחלטה עליו"
הפרשה הזו אף הגיעה לערכאות משפטיות. ועד ההורים הגיש לבית המשפט לעניינים מנהליים בבאר־שבע עתירה נגד מנהל מחוז הדרום במשרד החינוך ונגד הנהלת בית הספר. בסופו של דבר העתירה נמחקה בהסכמת הצדדים, ובתקווה שהמחלוקת תסתיים עד מהרה. ואולם, נכון לעכשיו, תקווה זו לא התממשה.
חוסר אמון
בתחילת חודש ינואר האחרון נבחרה כרמית זיני לעוד תקופת כהונה בתפקיד יו"ר ועד ההורים, אך עתה מתברר כי פרשת המאבק בין הצדדים לא תמה.
"יש חוסר אמון בין ועד ההורים לבין הנהלת בית הספר", מציין השבוע אבנר ביטון בשיחה עם "מיינט באר שבע", "ובמקום לפתוח דף חדש, הוועד שנבחר ממשיך בשלו בהתנהלות של חוסר אמון מול הנהלת בית הספר. אני מלווה את הסיפור הזה כבר שלוש שנים, ולצערי, יש חוסר כימיה וחוסר הבנה של ועד ההורים, שבמקום לפעול למען בית הספר ולמען התלמידים, הם ממשיכים להתנגח בהנהלת בית הספר. אני מקווה שהצדדים יתעשתו ושיימצא פתרון בנושא".
לפני כחודש ימים שלח מנהל מחוז הדרום במשרד החינוך, רם זהבי, למנהלת בית הספר עמל רמות, מטי בילו, מכתב הכולל הנחיות לביצוע בנושא המשך ההתנהלות מול נציגות ההורים הבית־ספרית.
"על מנת לבחון את יחסי נציגות ההורים הבית ספרית והנהלת בית הספר הנני מורה כי הנציגות הבית־ספרית תלווה ליווי קבוע של נציג מטעם הוועד הרשותי", ציין מנהל המחוז במכתבו למנהלת בית הספר. "כמו כן, בשלב זה ועד לסוף שנת הלימודים הנוכחית, נציגות ההורים הבית־ספרית תפעל בהרכב מליאה בלבד, ללא מינוי של ועדות משנה. תחומי הפעילות שלה ייקבעו ויוגדרו בתיאום ובשיתוף הוועד הרשותי המלווה, בהסכמה ובאישור מנהלת בית הספר".
בלי טיולים ומסיבות
ואולם, ההנחיה שמצליחה לעורר התנגדות חריפה בקרב ועד ההורים היא הנחייתו של זהבי להפסיק את כלל הפעילות הכספית הבית־ספרית המבוססת על תשלומי הורים. "בעניין תשלומי הורים ופעילות כספית במסגרת גביית תשלומי הורים לשנת הלימודים הנוכחית, קיבלתי החלטה להשהות את כלל הפעילות הכספית הבית־ספרית המבוססת על תשלומי הורים, והחל מיום ה־22 בינואר השנה לא מאושרת גביית הורים כלל", כתב זהבי בהנחיותיו למנהלת בית הספר והוסיף, "נציין כי בין הצדדים קיימת מחלוקת באשר לדו"ח הוצאות והכנסות של תקציב תשלומי הורים לשנים תשע"ט, תש"פ ותשפ"א. בשל הפערים הקיימים בין הצדדים, הנני מורה למנות רואה חשבון חיצוני לבחינת טענות הצדדים כאמור".
"פגיעה בתלמידים"
כרמית זיני, שנבחרה לפני כחודשיים לעוד כהונה בתפקיד יו"ר ועד ההורים של בית הספר, מציינת בשיחה עם "ידיעות הנגב", "לא ברור מה הוביל את מנהל המחוז להוצאת אותן הנחיות ומה עומד מאחורי ההחלטה שלו להשהות את כלל הפעילות הכספית הבית־ספרית המבוססת על תשלומי הורים, ועל כך שמלפני חודש גם לא מאושרת גביית הורים כלל. משמעות ההחלטה הזו הינה פגיעה ישירה בתלמידי בית הספר, מניעת טיולים וסיורים, שלהם התלמידים מצפים מתחילת השנה, פעילות סל תרבות ומסיבות פורים וסוף השנה. מדוע משרד החינוך משתמש בתלמידים לצורך הפעלת לחץ על ועד ההורים? המשמעות היא, מבחינתנו, שמנהל המחוז לא מקבל את תוצאות הבחירות הדמוקרטיות לוועד הורי בית הספר. יש כאן הפרה בוטה של פסק דין של בית המשפט בנושא הזה".
לאן הולכים מכאן?
"ועד ההורים רואה את החלטות מנהל המחוז כהתערבות בבחירות ועד ההורים, שהיא אסורה על פי חוזר מנכ"ל משרד החינוך, תוך שהוא משתמש בילדים שלנו כבני ערובה במלחמתו בוועד ההורים. יש כאן ניסיון לדחוק את רגלי ועד ההורים ולנטרל את פעילותנו. למה הילדים שלנו אמורים להיפגע? אנחנו גם יודעים שיש גורמים שמבקשים להסית את התלמידים נגד ועד ההורים".
כיצד זה בא לידי ביטוי?
"יש גורמים בבית הספר שמשמיצים את ועד ההורים ומנסים בדרכים לא תקינות ומבישות להפיל את האחריות וההחלטה על ביטול הפעילויות על ועד ההורים. כתוצאה מזה, גם הבן שלי בבית הספר מקבל הודעות משפילות ומותקף מילולית".
מנהל המחוז מציין בהנחיותיו כי בכוונתו לחדש את האמון בין הצדדים. אין כאן פתח להידברות?
"הוועד רק נבחר, ועוד בטרם החל לפעול, כבר הוחלט לנטרל אותו ללא ועדות וללא גביית כספים. ככה בונים אמון? אם הוועד לא פועל ואין פעילות לתלמידים ויש נתק בין הנהלת בית הספר והוועד עקב ההחלטות שקיבל מנהל המחוז, אז למה צריך ליווי אם מראש אומרים שאין אמון ושוברים את הכלים?".
החלטה שנויה במחלוקת
בהודעה ששלחה מנהלת בית הספר, מטי בילו, בשבוע שעבר להורי התלמידים, היא ציינה, "החלטת מנהל המחוז שלפיה יש לעצור את גביית הכספים ולבטל את כל הפעילויות הרשותיות הבית־ספריות בלי לפגוע בהתחייבויות שנתן בית הספר לספקים, התקבלה עקב חוסר אמון, ביקורת וחשדנות של ועד ההורים בהנהלת בית הספר ובהתנהלות הכספית. במצב כזה של חוסר אמון לא ניתן לגבות כספים ולהוציא פעילויות לפועל. בית הספר פועל ופעל לרווחת התלמידים. בכל שנה נבנית תוכנית חברתית, ערכית, עשירה ומהנה עבור התלמידים, אולם מאחר שישנה הבעת אי אמון של הוועד הנבחר בהנהלת בית הספר, החליט מנהל המחוז על צעד זה".
בתגובה לדבריה של מנהלת בית הספר, אומרת יו"ר ועד ההורים, כרמית זיני, "ועד ההורים לא אחראי לחוסר האמון של ההנהלה בוועד ולא חייב להאמין מראש, מה גם שהוא לא נדרש להצהיר על אמונו. אם נראה למשרד החינוך ולהנהלת בית הספר שיש חוסר אמון, אז הדרך להתגבר על זה היא עבודה בשקיפות ושיתוף פעולה. ככה בונים אמון ולא שוברים כלים ופוגעים בתלמידים בטרם הוועד התחיל לפעול".
קריאה להידברות
גם הורים שאינם בוועד ההורים חשים שהמציאות שבית הספר נקלע אליה פוגעת בראש ובראשונה בתלמידים. "בעקבות הסכסוך בין שני הצדדים קיבלנו הודעה שאין גביית כספים ושכל הפעילויות של בית הספר מופסקות לאלתר", מספרת השבוע ענת קרמר, אם לתלמידה בכיתה י"ב. "פניתי להנהלת בית הספר בשאלה אם זה אומר שתלמידי שכבה י"ב לא יזכו לחגוג את סיום 12 שנות לימודיהם ושגם לא ייצאו לטיול השנתי. בהנהלת בית הספר השיבו לי כי אכן כך הוא המצב. אני יודעת שהמאבק הזה לא צריך להיות על גב הילדים שלנו. לא צריך להתנקם בהם. מי שמשלם בסופו של דבר את המחיר הם הילדים ולא ההנהלה ולא הוועד. אני רוצה להדגיש כי אני לא קשורה להנהלה, גם לא לוועד ההורים. אני פשוט אמא מודאגת".
למרות שוועד ההורים החדש נבחר לפני כחודשיים, יש מי מבין ההורים בבית הספר שטוענים כי 'הגיעו מים עד נפש' נוכח המציאות שלא השתנתה, מציאות שגרמה לפיזורו של הוועד לפני כשנה ויש לעשות שינוי עד כדי פיזור הוועד הנוכחי.
קראו גם:
לדברי דני הברמן, חבר מליאת ההורים נציגי הכיתות בבית הספר, "זה כשנתיים קיים מצב של חוסר אמון חריף בין ועד ההורים לבין המורים והנהלת בית הספר. אנו קבוצה לא מבוטלת של הורים במליאה המבקשים לבצע שינוי בשל הפגיעה המשמעותית בילדינו. אנו מאמינים שייעוד הוועד בבסיסו הוא להיות שותף, מלווה, מסייע ומאפשר לבית הספר סביבה פדגוגית מיטבית. כמובן, לבצע בקרה משותפת אחר כספי ההורים, אך ממש לא להיות גוף מבקר חיצוני".
מה הפתרון?
"אנו מתנגדים לכך שאחוז גבוה מהאנרגיות של המורים ושל ההנהלה יופנה לעימות הארוך מול הוועד, לרבות עיסוק בתביעות, דיונים בבית המשפט, גישורים ואינסוף משברים. אנחנו רוצים את הצוות שיהיה מאה אחוז בשביל הילדים. לפיכך ביקשנו לכנס את המליאה כבר בימים הקרובים כדי לפזר את הוועד המכהן".
"אין סתירה"
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "לנוכח אי אמון חריף בין נציגות ההורים לבין בית הספר וכן לנוכח דפוס פעילות בעייתי של נציגות ההורים הבית־ספרית, אשר חרגה מסמכותה באורח בוטה, החליט מנהל המחוז להשהות את גביית תשלומי ההורים עד שיתגבש מתווה פעולה המקובל על כל הצדדים. יובהר ויודגש כי בניגוד לנטען, החלטת מנהל המחוז אינה ניצבת בסתירה להחלטת בית המשפט".
מרשת "עמל" נמסר בתגובה: "הנהלת בית הספר פועלת בהתאם להנחיות מנהל המחוז, ורשת עמל מגבה אותה בכך".
ההנחיות של רם זהבי:
● השהיית כלל הפעילות הכספית הבית־ספרית המבוססת על תשלומי הורים
● מינוי רואה חשבון חיצוני לבחינת טענות הצדדים
● הנציגות הבית־ספרית תלווה ליווי קבוע של נציג מטעם הוועד הרשותי
● תחומי הפעילות ייקבעו ויוגדרו בתיאום ובשיתוף הוועד הרשותי המלווה
העתירה שנמחקה
הסכסוך בין ועד ההורים להנהלת בית הספר "עמל רמות" הגיע לבית המשפט, אבל בסופו של דבר העתירה נמחקה בהסכמת שני הצדדים
הפרשה הזו הגיעה גם לפתחו של בית המשפט בעקבות עתירה שהוגשה בנושא מטעמו של ועד הורי בית הספר "עמל רמות". בסופו של ההליך המשפטי קבע בית המשפט כי בבוא העת, לכשיתקיימו בחירות לוועד ההורים של בית הספר, כל הורה לתלמיד בבית הספר יהיה רשאי להתמודד בבחירות לוועד ההורים.
בראשית חודש מאי אשתקד נדרש בית המשפט לעניינים מנהליים בבאר־שבע לדון בעתירת ועד ההורים בראשותה של כרמית זיני נגד מנהל מחוז הדרום במשרד החינוך ונגד הנהלת בית הספר.
ואולם, בפתח הדיון התקיים שיח מחוץ לפרוטוקול שבמסגרתו התייחס בית המשפט למרכיבים שונים בסיפור העובדתי הנוגע לעתירה והמליץ לצדדים לפתור את הסכסוך בדרך של הסכמה לטובת תלמידי בית הספר.
כמו כן הציע בית המשפט שהעתירה תימחק תוך ציון ההסכמה שכשייערכו בחירות לוועד בית הספר, כל הורה יוכל להשתתף בהם, כולל העותרים. הצדדים יצאו להפסקה ולאחריה מסרה באת כוח העותרים שהצעת בית המשפט מקובלת עליהם, ובאי כוחם של המשיבים לעתירה העירו שהתנאים לקיום הבחירות אינם עומדים על הפרק באותה עת, אך כולם הסכימו על סיום המחלוקת בדרך של הסכמה תוך מחיקת העתירה.
"נוכח הסכמת הצדדים אני מורה על מחיקת העתירה", קבע השופט אליהו ביתן בפסק דינו, "בבוא העת, כשיתקיימו בחירות לאחד מגופי הנהגת הורים בבית הספר, הן תהיינה פתוחות לכל מי שעומד בתנאי ההשתתפות בהם וכולם, כולל כמובן העותרים, יוכלו להשתתף בהן".
יותר מעשרה חודשים מאז אותו דיון, המציאות בשטח מצביעה על כך שאף שהצדדים הסכימו לסיים את המחלוקת ביניהם בדרך של הסכמה, המחלוקת, נכון לשבוע, נותרה בעינה.